top of page

Άγιος Βασίλης ή Άγιος Νικόλαος;



Και όμως...ο αγαπημένος σε όλο τον κόσμο Άγιος Βασίλης έχει ρίζες ελληνορθόδοξες!!!


Ας πιάσουμε από την αρχή τον μύθο, γιατί με τις ανταλλαγές πληθυσμών και την υιοθέτηση και άλλων εθίμων, εκτός από τα δικά μας τα ελληνικά μπορεί να υπάρχει σύγχυση για το όνομα του κοκκινοφορεμένου ευγενικού και γενναιόδωρου παπούλη.


Ο Νικόλαος, γεννήθηκε το 270 μ.Χ. στα Μύρα της Λυκίας (σημερινή Μικρά Ασία), (Ντεμρέ: στα τούρκικα - εκ της γενικής πτώσης του ονόματος Μύρα). Από εύπορη οικογένεια όπως ήταν, έμεινε ορφανός σε νεαρή ηλικία και κληρονόμος μίας μεγάλης περιουσίας. Από μικρός αφιερώθηκε στα Θεία ώσπου χειροτονήθηκε Αρχιεπίσκοπος των Μυρών. Γνωστός για τα φιλανθρωπικά του έργα και τα δώρα που προσέφερε μυστικά σε συνανθρώπους του, καθώς και την βοήθεια που παρείχε σε φτωχούς και άπορους, έγινε ο πιο αγαπητός και σεβαστός άγιος σε όλη την εκκλησία. Αναγνωρίστηκε από όλους τους Χριστιανούς ως προστάτης των παιδιών αλλά και των ναυτικών καθώς πολλά από τα θαύματά του συνδέονταν με αυτούς. Η μέρα του θανάτου στις 6 Δεκεμβρίου ορίστηκε ως η ημέρα εορτασμού του.

η Βασιλική του Αγίου Νικολάου στα Μύρα Λυκίας




Η φήμη και το έργο του Αγίου Νικολάου ταξίδεψε σε όλο τον δυτικό κόσμο. Τόσο αγαπητός ήταν που τα οστά του εκλάπησαν από τα Μύρα το 1087 και μεταφέρθηκαν στην Ιταλία για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων εισβολέων. Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Ρωσία και Ολλανδία ήταν από τις χώρες που υιοθέτησαν αρχικά την μορφή του αγίου.

Σίντερ Κλάας τον φώναζαν οι Ολλανδοί και ως μεγάλοι θαλασσοπόροι που ήταν είχαν μεταφέρει μαζί τους τον μύθο στο Νέο Άμστερνταμ, σημερινή Νέα Υόρκη, τον 17ο αι.

Έτσι με τον καιρό μετονομάστηκε σε Σάντα Κλάους και με την προώθηση του κοκκινοφορεμένου Αγίου από την Coca Cola και το συνονθύλευμα διαφορετικών μύθων, η μορφή του Αγίου Νικολάου έχει φτάσει υποσυνείδητα στην μορφή που όλοι ξέρουμε.

Οι Γερμανοί μετέφεραν στις Η.Π.Α. τα έθιμα των Χριστουγέννων όπως το έλατο και οι κάλτσες που στόλιζαν τα τζάκια, όπου θα έβαζε τα δώρα ο Weinachtsmann.

Έτσι και στην Ελλάδα το στολισμένο καραβάκι σιγά σιγά αντικαταστάθηκε από την επιρροή του Βασιλιά Όθωνα (Οtto), ο οποίος έφερε από την Αυστρία στην κατοικία του στο Ναύπλιο τα στολισμένα έλατα.


ο Σίντερ Κλάας των Ολλανδών



Για τους ορθόδοξους χριστιανούς ο Άι Βασίλης είναι ο Μέγας Βασίλειος ο οποίος έζησε στη Καππαδοκία. Αφιέρωσε σχεδόν όλη του τη ζωή στη βοήθεια προς τον συνάνθρωπο και που θεωρείται στη παγκόσμια ιστορία ως ο εμπνευστής αλλά και πρώτος δημιουργός της οργανωμένης φιλανθρωπίας, γνωστή και ως Βασιλειάδα. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Μέγας Βασίλειος ήταν ψηλόλιγνος, με μαύρα μάτια και γένια. Ακόμη και ο Άγιος Νικόλαος στην Ορθόδοξη παράδοση αγιογραφείται ως ισχνός ασπρογένης γέροντας. Ο Μέγας Βασίλειος πέθανε στις 31 Δεκεμβρίου του 378. Τη 1 Ιανουαρίου του 379, ημέρα της κηδείας του, διατηρούμενη στη παράδοση, θεωρήθηκε (πρώτα) απ΄ όλους χριστιανικούς λαούς ότι φέρνει ευλογία και καλή τύχη.

Στην Ελλάδα η εικόνα του Άγιου Βασίλη έφτασε την δεκαετία του 50 ΄από ομογενείς Έλληνες της Αμερικής. Αλλάζοντας το όνομα από Νικόλαο σε Βασίλη και την ημερομηνία που μας επισκέπτεται πήρε την θέση του στα ελληνικά Χριστούγεννα!!!

Και κάπως έτσι εμείς τον περιμένουμε την Πρωτοχρονιά!!!

Βέβαια το πνεύμα των Χριστουγέννων, το πνεύμα του Άγιου Βασίλη ή του Αγίου Νικολάου εμείς είμαστε που πρέπει να το διατηρήσουμε. Από μέσα μας γεννιέται και πρέπει να το μεταδίδουμε γύρω μας και ειδικά στον κόσμο των παιδιών. Είναι ωραίος ο φανταστικός αυτός κόσμος.

Συναισθήματα χαράς και αγάπης, αλληλεγγύης και προσφοράς ας πλημμυρίσουν όλο τον κόσμο και ας έχει όποια μορφή και όνομα θέλει ο Άγιος Βασίλης.🎄🎅💝

61 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page