top of page

Καλή Χρονιά σε όλο τον κόσμο!!! HAPPY NEW YEAR 2022!!!

2022 ευχές για ένα έτος γεμάτο υγεία, αγάπη, χαρά, ευτυχία, δημιουργία και ελευθερία!!!


Λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου όλοι μας κάνουμε μέσα μας μία ανασκόπηση της χρονιάς που φεύγει. Τα ευχάριστα ή τα δυσάρεστα που ζήσαμε, τα λάθη και τα σωστά που κάναμε, τον τρόπο που αντιμετωπίσαμε κάποιες καταστάσεις, αν τελικά πραγματοποιήσαμε τους στόχους που είχαμε βάλει και αν όχι τι ήταν αυτό που έφταιγε!!!

Αναμένουμε με χαρά και πολλή θετική διάθεση και ενέργεια τον ερχομό του νέου έτους.

Συνήθως μαζεμένοι κάτω από την δική μας οικογενειακή ή φιλική εστία και σε κλίμα εορταστικό μετράμε τις ώρες, τα λεπτά και εντέλει τα τελευταία δέκα δευτερόλεπτα για να φύγει ο παλιός ο χρόνος και να πάρει μαζί του όλα τα άσχημα... Ειδικά από τα τέλη του 2019 οι πρωτοχρονιές μας είναι λίγο διαφορετικές από τις προηγούμενες, λόγω COVID.

Σημασία έχει να έχουμε πίστη και ελπίδα για ένα καλύτερο έτος. Πολλή θετική ενέργεια και ένα κύκλο ανθρώπων όπου θα υπάρχει μεταξύ μας σεβασμός, αγάπη, αλληλεγγύη και ενσυναίσθηση. Το κλισέ "Όλοι μαζί μπορούμε" έχει δύναμη!!!


Βασιλόπιτα κόψαμε; Να κόψω βασιλόπιτα; Πότε θα κόψετε εσείς; Μέχρι τον Φεβρουάριο έχουμε καιρό πάντως για να κόψουν και οι εταιρείες.

Από που κρατάει όμως το έθιμο της βασιλόπιτας γνωρίζουμε;

Λοιπόν το έθιμο της βασιλόπιτας είναι πολύ παλιό, προέρχεται από την αρχαία ελληνική εορτή των Κρονίων και αργότερα των ρωμαϊκών Σατουρναλίων ( εκ του Saturn-Κρόνος) που παρέλαβαν οι Φράγκοι.

Από τον Μέγα Βασίλειο προήλθε η συνήθεια της τοποθέτησης νομίσματος μέσα στη πίτα .!!!

Ο αυτοκράτορας Ιουλιανός έστειλε αγγελιοφόρο στο συμμαθητή του Μέγα Βασίλειο να του αναγγείλει την άφιξή του από την Περσία και την αναμονή των δώρων στο βασίλειο. Ο λιτοδίαιτος επίσκοπος Καισαρείας έβαλε σε ένα κουτί 3 κρίθινα ψωμάκια που ήταν το κύριο καθημερινό του φαγητό και τα έστειλε στον Ιουλιανό. Ο Ιουλιανός προσβλήθηκε από το φτωχό δώρο του επισκόπου και έστειλε πίσω στο Βασίλειο 3 δεμάτια σανό που έτρωγε το άλογο του. Ο Βασίλειος είπε την απάντησή του στο Βασιλιά: "Εμείς του στείλαμε από αυτό που τρώμε και αυτός μάλλον μας έστειλε από αυτό που τρώει". Μόλις άκουσε την απάντηση ο Ιουλιανός ορκίστηκε και υποσχέθηκε με όρκο ότι επιστρέφοντας από την Περσία θα κάψει την Καισάρεια , έστειλε δε την απειλή του με αγγελιαφόρο στο Βασίλειο και έφυγε για τον πόλεμο. Ο Βασίλειος που τον ήξερε συγκέντρωσε στο Ναό της Καισαρείας τους κατοίκους και του είπε να φέρουν τα χρυσαφικά τους, κοσμήματα., νομίσματα τα έβαλαν σε ένα τσουβάλι και τα φύλαξε για να τα δώσει στον Αυτοκράτορα όταν έρθει για να τους λυπηθεί και να μην κάψει την Καισαρεία. Όμως ο Ιουλιανός σκοτώθηκε στην Περσία. Τότε ο Βασίλειος για να επιστρέψει τα χρυσαφικά έκανε το εξής: Πήγε στο φούρνο της Καισαρείας με το τσουβάλι με τα χρυσαφικά. Είπε στο φούρναρη να φτιάξει μικρές πίτες και μέσα σε κάθε μια να βάζει τυχαία ένα χρυσαφικό μέχρι να αδειάσει το σακί. Κατόπιν κάλεσε την Κυριακή στην Εκκλησία όλους και στο τέλος της λειτουργίας έδινε ο ίδιος σε καθένα από μια πίτα εξηγώντας πως ότι βρει μέσα είναι δικό του. Έτσι αυτό έμεινε ως έθιμο ανά τους αιώνες και μέχρι σήμερα κόβουμε την Βασιλόπιτα όπου μέσα έχει το τυχερό φλουρί - νόμισμα!!!


το τυχερό φλουρί, όπου φέτος έπεσε σε μένα!!!

13 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page